Moje mopsí menu doma připravované – díl třetí: Přílohy

Pes přílohy a oblininy

V prvním díle seriálu o mém mopsím/psím menu jsem se věnovala masné složce výživy, ve druhém díle jsem se podívala na zoubek zelenině a v tomto, již třetím díle, se zaměřím na „přílohy“. V lidském kuchařském umění si pod pojmem příloha představíte něco jako knedlík, brambor nebo rýži. A já vám povím, co mám v mé mopsí mističce já a čím doplňujeme masitý a zeleninový podíl krmné porce.

Jaké přílohy používáme nejčastěji?

Obilniny

  • Rýže (bílá, tmavá, celozrnná) – uvařená.
  • Bulgur (světlý, tmavý) – vařený.
  • Pohanka – vařená.
  • Ovesné vločky – namočené předem, pěkně změklé.
  • Těstoviny (občas) – z tvrdé pšenice nebo celozrnné drobnějšího tvaru (kolínka, šroubky).
  • Kuskus – vařený.

Luštěniny

  • Červená a zelená čočka – dobře provařená.
  • Cizrna – občas od páníčka, také dobře uvařená.
  • Mungo – naklíčené – občas.

Brambory

  • Klasické brambory – občas oloupaný rozmačkaný brambůrek se hodí.
  • Sladké brambory (batáty) – také se občas podávají uvařené pomačkané.

Příprava

Všechny výše uvedené přílohy panička vaří v kastrůlku nebo rýžovaru se špetkou mořské soli, porcička vydrží v lednici třeba na 2-3 dny, poté se uvaří příloha jiná a tak to střídáme. Často dostávám podíl bulguru od mého páníčka, který jej vaří bez soli, takže se přiživím.

Podávání

Příloha tvoří nejmenší část mé porce, dáváme o něco méně než zeleninky – odhadem méně vrchovatá polévková lžíce. Spolu se zeleninou tvoří příloha cca 30 % krmné dávky. Když se zdám paničce tlustá, tak mi přílohy nedává vůbec a dostávám jen maso a zeleninu.

Miska BARF

Moje pestrá miska

A těšte se na poslední díl mého mopsího menu, a tím budou „ostatní doplňkové složky stravy“ (nemyslím doslova doplňky stravy, ale i další složky, jako třeba vejce, mléčné výrobky, bylinky a tak).

 

J. B.
Mopsinka J. B. sdílí svůj sladký mopsí život na svém webu a blogu.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.