Moje mopsí menu doma připravované – díl první: Maso a kosti

Maso pro psa

O tom, co dostávám k jídlu a jak mne doma živí, jsem již psala v článku Moje krmení. V tomto článku bych vám chtěla sdělit, jak mi panička připravuje masitou součást mé mopsí porce, zahrnující také kosti.

Nákup surovin

Kuřecí krky pro psa

Kuřecí krky

Maso nakupujeme normálně u řezníka nebo v masném oddělení některého supermarketu, stejně jako pro lidi. A jaké druhy masa kupujeme nejčastěji?

  • Kuřecí (celé kuře nebo různé části jako hřbety, krky, křídla, skelety; vnitřnosti jako srdíčka, játra, žaludky),
  • Krůtí (krky a křídla na vývar, srdíčka, játra, a co se objeví výhodného),
  • Králičí (jakékoliv maso s králíka i s drobnými kostmi, vnitřnosti),
  • Hovězí (jakákoliv libová svalovina, která je zrovna v akci, vnitřnosti jako srdce, játra, dršťky, slezina, ledvina),
  • Vepřové (maso nedáváme, občas srdce, slezina, ledvina),
  • Kachna (většinou droby),
  • Ryby (losos, treska, pstruh – pokud jsou v akci, sezónně kapřík a jiné sladkovodní ryby).
Kuřecí srdce

Kuřecí srdíčka

Tip: velice výhodné je kouknout vždy do supermarketu na místo, kde vyprodávají maso krátce před uplynutí doby spotřeby a je k mání až s 30% slevou.

Příprava

Příprava syrového masa a vnitřností

Mlýnek na maso s kostmi

Maso s kostmi umleté na elektrickém mlýnku

Největší podíl mé masné porce dostávám v syrovém stavu, lehce orestované (hlavně vnitřnosti), či jen ohřáté na pánvičce. Panička to dělá tak, že svalovinu a měkké vnitřnosti nakrájí na kousky přiměřené mé mopsí tlamičce. Části masa s kostmi, především kuřecí krky, hřbety, křídla apod., umele panička na elektrickém masovém mlýnku. Umletí masa s kostmi je velmi rychlý, časově nenáročný proces zabírající pár minut. Poté panička masíčka i rozemleté kosti různě nakombinuje, abych měla pestré složení masové porce, a naplní masnou hmotu do malých plastových krabiček s víčky. Tyto krabičky vloží do mrazáku, aby se zničily potencionální choroboplodné zárodky. Z mrazáku pak každý den vyndá jednu krabičku, kterou sním nadvakrát a ještě mi přitom pomůže můj kamarád Kotík (dostane taky trošku). Takže vidíte, že to moc práce nedá a je zásoba masa a kostí na celý týden i více v závislosti na tom, kolik masa a vnitřností zpracujete.

Maso pro psa

Směs syrového masa – hovězí svalovina, kuřecí srdíčka a mleté kuřecí krky

Vaření

Abych neměla jednostrannou stravu, tak mi panička také vaří různé „vývárky“, stejně jako pro lidskou smečku. Přidáváme zeleninu, špetku soli, ale žádné koření. Nejčastěji používáme hovězí maso, celé kuře, krůtí krky, kachní droby apod. Ze zeleniny používáme mrkev, petržel, celer. Masíčko se po uvaření doměkka obere z kostí a naplní také do krabiček. Co se nespotřebuje do 2 dnů, tak se dá do mrazáku. Vařené kosti se pejskům zásadně nedávají, nanejvýš měkké špičky dlouhých drůbežích kostí a chrupavky. Vývaru je většinou tolik, že ho dosolíme a použijeme rovněž v lidské kuchyni.

Uskladnění

Maso v krabičkách

Maso pro psa v krabičkách

Jak jsem již uvedla, syrové maso nejprve mrazíme v krabičkách, pak necháme v lednici pomalu přes noc rozmrznout a podáváme orestované nebo ohřáté. Vařené maso podáváme ihned, přebytky také skladujeme v mrazáku v plastových krabičkách. Pokud zapomeneme masíčko z mrazáku vyndat, rozmrazujeme jej pomalu v horké lázni na plotně, trvá to pár minut.  Mikrovlnnou troubu nepoužíváme, ničí „energii“ v potravinách.

Maso pro psa

Maso v krabičkách připravené k uskladnění do mrazáku

Podávání

Masnou porci podáváme s porcí zeleninky a porcí přílohy (dočtete se v dalších dílech seriálu). Doplňujeme mořskými řasami a lžičkou oleje (olivový, řepkový, lososový), a granulkami zastudena lisovanými.

J. B.
Mopsinka J. B. sdílí svůj sladký mopsí život na svém webu a blogu.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.