Moje štěněcí výživa

Lara JB stene zahrada

Přivezete si domů štěňátko a řešíte problém, jak ho živit. Přečtete si spoustu odborných článků a studií a mnohdy se setkáte s protichůdnými a navzájem si odporujícími názory. Panička se nakonec přiklonila k osvědčené klasice, která se nám osvědčila i u velkých plemen psů: k čerstvé, doma připravované stravě. Inspiraci na nejrůznější recepty jsme čerpaly v knize o domácím vaření pro mopsíky, kterou panička zakoupila na americkém mopsím webu.

Výživa štěněte od 8 týdnů do 3 měsíců

Když jsem byla přivezena domů od chovatelů ve věku 8 týdnů, tak jsem samozřejmě byla naučena na granulky. Granulky, na které jsem byla zvyklá, dostala v pytlíčku panička od paní chovatelky. Převedení mojí výživy z granulek na domácí stravu trvalo skoro měsíc dle následujícího schématu:

  • První týden: ¾ porce granulí a ¼ porce domácí bašty.
  • Druhý týden: ½ porce granulí a ½ porce domácího.
  • Třetí týden: ¼ granulí a ¾ domácí stravy.
  • Od čtvrtého týdne: celá dávka porce domácího jídla.

Přechod na domácí krmi proběhl v naprosté pohodě, jsem totiž mopsinka pohodová a chutná mi fakt všechno. Možná se setkáte někde s názorem, že pokud mopsíček začne jíst normální stravu, tak už o granule nebude mít zájem. Ale to tedy není můj případ. Pochutnám si fakt na všem a granulky jsou pro mne téměř odměnou!

V tomto věku jsem dostávala jídlo 5 x denně: snídani, svačinku, oběd, svačinku a večeři.

Lara JB stene

Snídaně, oběd, večeře

Hlavní chody mého jídelníčku tvořilo maso (kuřecí, krůtí, králičí, hovězí, ryby, různé vnitřnosti, syrové mleté kosti apod.), vejce, zelenina, přílohy, bylinky a potravní doplňky (panička mi dává mořské řasy).

Svačinky

Pro zachování pestrosti jídelníčku mi panička dávala bílý přírodní jogurt, tvaroh, Cottage cheese, většinou ochucené ovocem, mírně slazené medem, s ovesnými vločkami, piškotky.

Výživa štěněte od 3 do 6 měsíců

V tomto věkovém období jsem dostávala jídlo 3 x denně v podobě hlavních chodů (snídaně, oběd, večeře). Mléčné chody mi panička podávala pro zpestření jedenkrát denně (ke snídani nebo k obědu).  Co se týče složení potravy, bylo stejně pestré, jak jsem uvedla výše.

Výživa štěněte od 6 měsíců do 1 roku

Od 6 měsíců do 1 roku jsem již dostávala jídlo 2 krát denně, a to mi už zůstalo až o dospělosti. Více o mém dospělém krmení se dočtete v článku Moje krmení.

Velikost porce

Hodně lidí se paničky ptá, kolik přesně mi toho jídla dává. Víte, ono každý pejsek je jiný a záleží na aktivitě a režimu. Tak mi panička dala odhadem vždy porci, jaké se jí zdála přiměřená. Pozorovala mne, jak vypadám a jak jsem spokojená. Pokud jsem se já zdála hladová, tak mi trochu přidala. Nejvíce jídla je třeba do 6 měsíců, kdy probíhá nejrychlejší a nejintenzivnější období růstu. V tomto období jsem byla i legračně vytáhlá a měla v poměru k tělu delší nohy a menší hlavu. Ale ono se to časem srovnalo. Takže pozorujte svého psíčka, jak vypadá a podle toho mu uberte či přidejte. Většinou během týdne se již efekt projeví. A hlavně – štěňátko má být váleček – „rolerek“ a ne žádná vyhublá vychrtlá kostřička!

 

J. B.
Mopsinka J. B. sdílí svůj sladký mopsí život na svém webu a blogu.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.